PARÇALI AZ BULUTLU
ÖĞLE'YE KALAN SÜRE
İki yılda bir yapılan memurlar adına Memur-Sen’in, işveren olarak ise hükümet temsilcilerinin katıldığı toplu sözleşme görüşmeleri başladı.
2 yılda bir gerçekleştirilen ve toplu görüşme öncesi ve esnasında sendika temsilcilerinin bolca televizyonlara çıktığı, çok büyük taleplerde bulunduğu adeta memur ve memur emeklisinin gazını aldığı, sonuçta da görüşmelerde hiçbir varlık gösteremeden hükümetin verdiği kadarını kabul ettiği görüşmeler başladı.
Memurlar ve emekliler hükümet politikaları ve enflasyon karşısında alım güçünün kalmadığını birebir yaşayarak görüyor. Sendikaların ya da hükümet temsilcilerinin % şu kadar arttırdık, şöyle kazanımlarda bulunduk sözleri memurları kandırmaya yetmiyor.
Bir çok memur yapılan görüşmeleri ve sendika açıklamalarını tiyatro olarak değerlendiriyor ve yapılan her gerçek dışı açıklamayı öfkeyle ve çaresizlikle takip ediyor.
Toplu görüşmelerde Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olarak konuşmasını gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen’in makul tekliflerle geldiğinin altını çizerek alım gücü düşen kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğüne vurgu yaparak “Pandeminin ardından yaşanan küresel ekonomik kriz ve bölgesel savaşın etkisiyle; ekonomiye dair politikalar değişmiş ve bu değişimden en çok sabit gelirliler etkilenmiştir. Gelir eşitsizliğinin arttığı, orta ve alt gelirin gruplarının yaklaştığı, sermayenin gelirinin katlanarak büyüdüğü, tasarruf politikalarının ve dolaylı-doğrudan vergilerin sabit gelirliler üzerine yüklendiği, az alandan çok, çok alandan az vergi sisteminin reel alım gücünü düşürdüğü, bir dönemi yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kamu görevlilerinin geçim derdinin artığının altını çizen Yalçın, beklentilerinin bu gerçekler ışığında görülmesi gerektiğini belirterek “Kira artışları başta olmak üzere, market sepetine yansıyan enflasyon, emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş; maaş ve ücretlerin büyük bir bölümünü kapsamakta ve geçim derdini büyütmektedir. Hal böyleyken, kamu görevlileri ve sabit gelirlilerin 6 ayda bir gerçekleştirilen ücret artışıyla ayakta durmasına göz yummak Türkiye’nin büyüklüğüne ve gücüne yakışmamaktadır” diye konuştu.
Vergi artışları, enerji maliyetleri, döviz kurundaki artış ve enflasyon rakamlarındaki yükselişi örnek veren Genel Başkan Yalçın, “kamu hizmeti kalitesinde yaşanan artış ve verimliliğe binaen maliyet minimizasyonu ile kamu görevlilerine aktarılan payın azaldığı, katılımcı demokrasinin düştüğü, öngörülebilirliğin zorlaştığı bir süreç içerisinde Toplu Sözleşme masasına oturmaktayız. Tamda bu noktada Toplu Sözleşme masası; eksikliklerin ve eşitsizliklerin giderilmesi, emeğin hakkının verilmesi için en etkili mekanizmadır. Sosyal tarafları devre dışı bırakarak, Toplu sözleşme masası dışında yapılan ara düzenlemeler; kamudaki ücret dengesini baypas etmiştir. Bu eşitsizliklerin ve çarpık uygulamaların telafisi; 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında giderilmelidir” şeklinde konuştu.
Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olarak konuşmasını gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın daha sonra toplu görüşmelerde kabul görmesini bekledikleri taleplerini sıraladı.
Bakalım toplu görüşmeler genel kanıda olduğu gibi tiyatro mu olacak yoksa memur temsilcileri gerçekten kazanım sağlayabilecekler mi?
HABER
21 Kasım 2024HABER
21 Kasım 2024HABER
21 Kasım 2024HABER
21 Kasım 2024DÜNYA
21 Kasım 2024HABER
21 Kasım 2024HABER
21 Kasım 2024