DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21637321,22%
Malatya
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Toplumumuzun Gerçeği Engellilerimiz!
357 okunma

Toplumumuzun Gerçeği Engellilerimiz!

ABONE OL
1 Eylül 2023 14:04
Toplumumuzun Gerçeği Engellilerimiz!
3

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu haberimizin kaynağı gazeteci Zafer Şahin. Sosyal Medya hesabından (@zafersahin06) kaynak alınarak oluşturulmuştur.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık olarak % 7 ‘sine denk gelen 5 Milyon insanımızda en az bir engel bulunmakta.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na göre “Engellilik; tıbbi yaklaşımdan (organ kaybı, işlev bozuklukları) ziyade
fonksiyonlardaki sınırlılıklara odaklanmaktadır. Engellilik; görme, duyma, konuşma, yaşıtlarına göre öğrenme/basit dört işlem yapma, hatırlama/dikkatini toplama alanlarıyla hareket güçlüğü (yürüme, taşıma, tutma ve merdiven inip çıkma) alanlarında tanımlanmıştır. Tanım kapsamında bu alanlardan en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirten kişiler en az bir engeli olan nüfus kapsamına alınmıştır.”

Engelli olmayanlara bile yeterince zorlayıcı olan hayat şartları engelli vatandaşlarımız için kat be kat sıkıntılı oluyor. Bu sebeple bir çok engelli vatandaşımız ailelerinin bakımına muhtaç ve onlara bağımlı olarak evlerinden neredeyse dışarı bile çıkmıyorlar. Bu durum hem engelli aileleri hem de engellilerimiz için adeta mecburiyete dönüşmüş durumda.

Bu durumu fark eden Ankara Etimesgut Belediyesi engelliler ve aileleri için 10 yıldır bir program uyguluyorlar. Belediye bu çalışma ile engelli ve aileleri tatil yapsın diye bir proje geliştirmiş.

10 yılda 5 bin engelli ve ailesini 5 yıldızlı otellerde tatile yollamış: Bu yıl da 110 engelli 1 hafta ücretsiz tatil yapmış.

Sistem şöyle işliyor: Engelli ve ailesi belediyenin engelsiz araçlarıyla evlerinden alınıyor, fizyoterapistler eşliğinde tatilini yapıyor, eğleniyor.
Evlerinden hiç çıkmamış aileler de bu vesileyle dinleniyor , enerji depoluyor.

www.dailymalatya.com olarak bu örnek projenin duyulmasına katkı sunmak istedik. Gazeteci Zafer Şahin’e ve Etimesgut Belediyesi’ne teşekkür ederiz.

Türkiye’nin diğer belediyelerine ve özellikle Malatya Büyükşehir ve ilçe belediyelerine örnek olmasını temenni ederiz. Konser, reklam harcamaları gibi kalemlere ayrılacak paraların bu ve benzeri sosyal hizmetlere ayrılmasının daha isabetli olacağı kanaatindeyiz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.